ESKİ EFSANE TÜRK DİZİLERİ

                                                              
BİZİMKİLER
 Bizimkiler, 1976 yapımı Kapıcılar Kralı filminin senaryosunu yazan Umur Bugay'ın daha sonra bu filmdeki karakterleri geliştirmesiyle ortaya çıktı.Bir apartmanda yaşayan ailelerin kendi aralarında ve çevreleriyle yaşadıkları ilişkileri komik bir dille anlatıyordu.
Dizinin ilk sezonlarındaki hikayesi Şükrü'nün (Erdal Özyağcılar (1989-97), Savaş Dinçel(1997-2002)) çekirdek ailesi, akrabaları ve apartmanda bulunan birkaç karakter etrafında geçerken, seneler geçtikçe ana hikayenin ekseni kaymış, oyuncu kadrosu değişmiş, apartman kalabalıklaşmış ve dizide ön plana çıkan bir aile veya karakter kalmamıştır. Bununla birlikte, birçok değişim geçiren dizi için çekirdek kadrosundan ve genel havasından bir şey kaybetmediği söylenebilir. Dizinin her bölümü Şükrü'nün oğlu Ali'nin (Atılay Uluışık) o bölüm hakkında anlattıklarıyla biterdi. Yani aslında, Bizimkiler dizisi hep Ali'nin anlattıklarından izlenirdi.
Dizinin ilk iki yılında Şükrü'nün ağabeyi Şevket rolünde Cihat Tamer yer almıştır. Daha sonra alacaklarının verilmemesi nedeniyle diziyi bırakan Tamer'in yerine bu role Engin Şenkan getirilmiştir. Şükrü'nün eşi Nazan'ın (Ayşe Kökçü) bir baltaya sap olamamış ağabeyi Nazım rolündekiYaman Okay, ne zaman kardeşinin evine gelse Şükrü'den fırça yerdi, Nazım da "Enişte, bu sefer süper bir iş buldum ama biraz sermayeye ihtiyacım var" derdi. Bölüm bitince de Ali "Babam o akşam çok diretti dayıma para vermemek için ama sofrada açılan bir yeni rakının içilmesinden sonra yelkenleri suya indirdi" tarzı açıklamaları ile yine Nazım'ı kıramadığı anlaşılırdı. 1997'de Erdal Özyağcılar, Şükrü karakteriyle anılmak istemediği için kadrodan çıktı ve yerine bir başka usta oyuncu Savaş Dinçel geldi.
Şükrü'nün ailesi dışında ilk sezonlarda dizinin önde gelen karakterlerinden bazıları apartman yöneticisi Sabri bey (Mehmet Akan), kapıcı Cafer (Ercan Yazgan), "Katil" Yavuz (Aykut Oray), "Sarhoş"/Baykuş Cemil (Uğurtan Sayıner), Cafer'in kayınbabası Halil/Halil Pazarlama (Oktay Sözbir), Sabri bey'in eşi Ayla hanım (Meral Çetinkaya), muhasebeci Ergun (Erdinç Dinçer) idi. İlerleyen sezonlarda Yengeç Hüseyin (Savaş Yurttaş), Tak Tak Sedat (Salih Kalyon), Davut Usta (Selçuk Uluergüven), Doktor Türkan (Güler Ökten), Halis (Ali Uyandıran), "Tahta kafa" Raşit (Erdoğan Tuncel), Muvaffak hoca (Zihni Göktay), Şair Cenap (Rutkay Aziz) ve "İbrikçi" Sıtkı (Cezmi Baskın) gibi yeni karakterler diziye eklemlenmiştir.
Dizide rol alan hayvanlar da ilgi odağı olmuştur; Cafer'in jako cinsi papağanı Maşuk (Maşuk rolündeki papağanlardan ilki kirmizi iken ikincisi gri renkliydi), Davut ustaların köpekleri Abadi, Yavuz'un dövüşçü horozu Prens ve Ayla hanımın kedisi Tontoş
Bizimkiler, 1989-2002 yılları arasında 13 yıl kesintisiz olarak yayınlanmış, Türk televizyonculuk tarihinin en uzun süren dizisidir.  KESİNLİKLE İZLENMESİ GEREKEN BİR DİZİ
                                                             
YEDİ NUMARA
Yedi Numara, 2000-2003 yılları arasında TRT'de yayınlanmış komedi türünde televizyondizisidir.Fora Film tarafından yapılmıştır. Üniversite eğitimi almak için çeşitli yörelerden gelmiş 4 şehirli kız ve 2 taşralı erkek öğrencinin ve bunların peşine takılan 1 taşralı işsizin, sosyal ve kültürel yönden farklılıklarına değinilmiş, bununla birlikte birbiriyle olan ilişkilerinde yaşadıkları güçlükler ekrana
yansıtılmıştır.

Birbirlerine çılgınlar gibi aşık, ama çocukları olmayan bakkal Vahit ve eşi Zeliha, yıllar önce köyden İstanbul'a kaçmışlardır. Vahit, babasını ikna ederek kelepir bir ahşap evi satın almıştır. Vahit ve Zeliha, bu evi yıllarca öğrenci gençlere kiralayarak hem geçimlerine katkı sağlarlar, hem de öğrencilere bir ana gibi sahip çıkan Zeliha'nın çocuk özlemini dindirmeye çalışırlar.
                                     
SÜPER BABA

Dizide üç çocuklu boşanmış bir baba olan Fikret Aksu'nun namı diğer Fiko (Şevket Altuğ)'nun çocuklarıyla olan ilişkileri ve aşkları konu alınmıştır. Fiko, Çengelköy'de sabit bir işi olmayan yardımsever bir insandır. İlk aşkı, en yakın arkadaşı Nihat (Sümer Tilmaç)'ın kız kardeşi İpek (Jülide Kural)tir ve Fiko, hayatındaki en büyük hatayı yaparak Şule adındaki zengin bir kadınla evlenir. Bu evlilikten 3 çocuğu olan Fiko, İpek'i bir türlü unutamaz ve birkaç yıl sonra boşanır.
Fiko, İpek ile ilgili hislerini yeniden canlandırmaya başlamışken beklenmedik bir kararla İpek ABD'ye gider. İpek'in bu kararı Fiko için bir yıkım olmuştur ve intihara kadar sürüklemiştir. Sonraki zamanlarda oğlunun okulundaki Fransızca öğretmeni olan Deniz (Şevval Sam) ile bir aşk yaşamaya başlayan Fiko, en yakın arkadaşı Nihat'la bu yüzden kavga bile etmişlerdir. Sevdiği kadının gerçek adının Deniz değil de Derya olduğunu öğrenen Fiko, sadece isminin değil hayatınında farklı olduğunu görecektir. Deniz'in geçmişte saplantılı bir ilişkisi olmuş ve bu açığa çıkmıştır. Deniz'in saplantılı aşığı ile karşı karşıya gelen Fiko, saplantılı aşığı öldürmek suçundan hapse girer. Daha sonra görülen davalarda suçsuz olduğu anlaşılan Fiko, bu aşkına da kavuşamamıştır.
Hapishanede dertli arkadaşı Celal'in derdine çözüm bulması gerektiğine inanan Fiko'nun bu kararı kendi hayatını da etkilemiştir. Celal, kızı Zeytin ile kızkardeşi Elif'e göz-kulak olmasını istemiştir. Bu konuda elinden gelen herşeyi yapan Fiko'nun Elif (Bennu Yıldırımlar) ile arasında bir çekim başlar.İlk başlarda Fiko, Elif'in yaşı yüzünden bu ilişkiye uzak dursa da zamanla kendisi de bu ilişkiyi kabul etmiştir. Fiko'nun dizi bittiğinde bilinen en son aşkı Elif olmuştur.
Dizi içerisinde Fiko'nun büyük kızı Zeynep'in özgürlük çabası, oğlu Alim'in aşkı ve Çengelköy semtindeki esnafın dertleri, sohbetleri anlatılmıştır.
Dizi gösterildiği dönemde büyük ilgi görmüş ve Türk Tv tarihindeki yerini almıştır.             

,16 Kasım 2002 yılında ATV'de yayımlanmaya başlayan ve bir ailenin başından geçenleri konu alan dizi. 2004 yılında Show TV'ye geçmiş ve 13 Haziran 2005 tarihinde ekranlara veda etmiştir.
Dizinin başrollerinde Savaş Dinçel "Nusret Baba", Sermin Hürmeriç "Ayhan anne", Ahmet Yenilmez "Celal", Cem Kılıç "Korkut", senarist ve "Heredot Cevdet" rolünde ise Hasan Kaçan vardır.
Orta direk Türk aile yapısını örneklemede başarılı bir örnek olarak Türk halkı tarafından benimsenmiştir. Özellikle, Türk dilinin kullanımındaki özen ve unutulmaya yüz tutmuş deyim ve atasözlerinin bol bol kullanılması ile dikkat çekmiştir.
Dizi Kuzguncuk, İstanbul'da çekilmiştir. Dizi çekim mekanlarının birçoğu, bu mahalledeki icadiye caddesi üzerindedir.
Dizi jenerik müziğiyle de ön plana çıkmıştır. Bu jeneriği İncesaz hazırlamıştı.
Dizinin 106 bölümünün, 72-106 bölümleri arasında, yalnızca 14 bölümü yapımcı firmalardan birisi olan Pana film tarafından dizinin resmi youtube adresine yüklenmiştir. Bu bölümler 72-85 arasıdır. Dizi 1-71 Sinegraf , 72-106 arası pana film tarafından çekilmiştir. Sinegraf dizinin 71 bölümünü 1080p yüksek çözünürlük olanağı sunarak youtube hesabına yüklemiştir.
6 Nisan 2015'te TRT1'de sadece Heredot Cevdet'in katılımıyla Heredot Cevdet Saati adıyla yeniden başlayacağı duyurulmuştur.
Dizinin resmi web sitesine ulaşılamamaktadır.

Yorumlar